ANF
2024.01
So far, the tiniest
Milan, IT
Micro Living
21sqm

This is by far the smallest apartment we imagined. Our Milanese miniature. The city hideaway of three smart girls.

The square meters are 21, just over a double bedroom according to conventions. But conventions and metrics do not make a home. What is really needed? How much can be removed from a system of objects, functions and symbols while leaving the idea of home and the comfort it provides us intact?

The primordial refuge is not much more than a hearth and a protected space for rest. But if the refuge moves downtown, then it needs an additional space, one consecrated to the spirit of the city. It consists of this and little more: an alcove behind a screen, a small kitchen, a living room, and our most beloved knick-knacks.

Here, two windows overlook a quiet courtyard and three magnolia trees. And they are high enough to frame a private piece of sky. Outside, just beyond the curtain of a 1920s building, swarms the city of design with its international schools (IED is just around the corner) and of its renowned pastry shops.

These are the dowries of this little treasure chest, that is the remnant of a reckless subdivision of the 80s: the silence and the light of these two views. ​

The subdivision of the 80s dedicated one of the two views to the bathroom: the other to a small bedroom. None, on the contrary, to an entrance that over the years ended up hosting the lunch space.

The initial instinct was to give new life to this pair of windows and give it back to the main space of the house. That one of these would fill the entrance with light and the second would reveal itself as soon as you crossed the threshold, accompanying your gaze to a diagonal view, the longest possible.

We wanted to articulate the space, together with its degrees of intimacy, through the simplest possible gesture: a white curtain wall (which thinks it is a screen) as it moves closer or more distant to the external walls, hides the secluded space of the bathroom, draws the spatiality of the dinette, and finally becomes the shelter of a small and welcoming alcove. The planes on which we step change in these three spaces, with the aim of taking care of their proportions.

When the plan you work on is a 5,5 by 3,8 meters rectangle, everything seems too close, every space too vertical, every piece of furniture bulky. So, remembering Eames and his room, we resorted to all the necessary tricks, putting into practice the tricks of a craft we are learning.

The full-height mirror, which is half the door to the bathroom and half the door of a cabinet, doubles the size of the entrance and frees the screen wall from its constraints. But it is also the very useful mirror for the last look at your outfit before leaving home.

The spatiality is broadened by the horizontal design of the furniture, which never exceeds the two ancestral heights: that of standing work and that of sitting.

The supplies thus hide secrets in the lowest part of their volume, leaving the task of showing off the most beautiful objects to the lightness of thinner structures.
The alcove (al-Kubba!), if it wants to be such, must pull its ceiling closer: the bed surface is higher than usual, suggesting the idea that the shelter is such only when it creates a little distance from the world.
The blue color of the back wall is a trick to increase the depth of the living room but it is also the right color to envelop your awakening.

When space is limited then it must be flexible and pleasantly ambiguous: what it is a kitchen at 7 at 9 it is my little cinema. What makes this duplicity possible are the special furnishing objects, which when open evoke a spatiality, when closed a completely different one.

The dining table is round and more generous than one might think for our little urban retreat. Its metamorphosis takes place in two moves too: the top retracts to become a white circular canvas on the wall, while the shelf that supports it becomes the backrest of the bench that extends under the windows.

The kitchen has a steel backsplash that closes in two movements, hiding burners and water, and relieving the space from disorder. This gesture and its curved shape make it resemble a chest or a console, two objects that soon take us back to the image of a small lounge.

Finally, the wooden bed-alcove contains within itself all the elements of the small bedroom, almost as if it were a small treasure chest, the trunk that contains our most useful clothes for our trip to the city.

Its headboard, deep enough to accommodate bedtime books, hides comfortable cabinets. Its top lifts and a tiny door gives us access to a small personal walk-in closet with two fronts.

A secret drawer, present in the equipped wall of the living room, is the comfortable step that allows us to hide on the floor of this welcoming alcove.​

These spaces, although alive with transformations, aim to convey a sense of calm serenity. This is why we thought of a limited and truthful material palette: what is made of wood reveals its vital essence, what is metallic shows its sidereal shine. Everything is designed to favor light and its reflections: the white plastered walls of the living room reveal the bright colors of the more cozy and intimate spaces.

Thus, a small window above the kitchen-console illuminates the space with the ruby reflection with which the bathroom is covered, where the handmade zellige tile wants to evoke the vaporous intimacy of a small and personal spa. In an ambiguous and very fun to design illusion, the mirror over the sink becomes transparent in its highest part to allow the entry of natural light coming from beyond the wall.

But the materiality that we are happiest with it is the floor that ties everything together. Because it contains within itself and in its personality-wise design, the unscrupulous non-conformism of the three smart girls who called us and the trace of the skilled hand of the craftsman who composed it. Lots of samples and lots of fun.

CREDITS

Client: Private
Typology: Micro Living
Place: Milan, Italy
year: 2024.01
Sqm: 21
Project Design: ATOMAA
Design Team: Umberto Maj, Andrea del Pedro Pera, Cesare Galligani, Bianca Magi, Fabio Figaroli
Photographer: Alberto Strada

Project Partners

Contractor: Relazioni Edili RE
Carpenter: Roncoroni Legno
Windows: Fratelli Bergamaschi
Doors: Roncoroni Legno
Steel work: Roncoroni Legno
Bespoke Paving: Mosaic Factory

DOWNLOAD PDF