Archive for the ‘Work’ Category

Nolita – A home for Flâneurs

Posted by

Nestled in the heart of NoLo, a new creative design district of Milan, Nolita is a roomy guest house apartment located in a twentieth century building with vintage ceiling details and original Deco floor tiles. A long central corridor acts as the main artery of the home from which, 2 bathrooms, a communal kitchen and 5 bedrooms can be found, all lightly kissed by natural light.

The design approach aims to use the existing narrative of the apartment to inform light interventions, achieving a series of spaces which reflect their own atmosphere while still in communication with each other. These interventions range from the careful choice of colour used to frame the rooms; to the selection of a number of custom designed furniture pieces; and the romantic choice of cutlery and crockery. This subtle yet meaningful attention to detail aims to show a tasteful architecture of common sense which, until now, has been trapped behind closed shutters.

Throughout the apartment, the existing floor tiles are referenced in order to narrate the atmosphere of the rooms and to influence the colour palette for each room. The decision to paint the lower half of the walls while leaving the upper part white aims to show the relationship with the existing floor while allowing natural light to reflect off the walls and ceiling. This serves as a memory of when the shutters were reopened after many years - light and colour - a gesture which is repeated every morning.

The apartment is sprinkled with a number of bespoke furniture elements, which aim to make for a comfortable stay for guests. As is the case with many Italian homes, the kitchen acts as the heart of the home, in this case providing a space for gathering and storytelling.

The kitchen is a unique element built of pink concrete with white Carrara marble. This bespoke design piece is handmade in one single attempt and its curves allude to the past, a functional necessity, while communicating with the two oblò windows above.

CREDITS

Client: Private
Typology: Guest House
Place: Milan, Italy
Year: 2018.09
Sqm: 157
Architectural Design: ATOMAA, Studio Asabesi
Design Team: Umberto Maj, Eleonora Salsa, Samantha Furlotti, Simone Marusi
Colour Consultant: Marta Lavinia Carboni
Photography: Sara Magni
General contractor: ASDM di Erriu Antonio
Carpenter: Donghi Arredi, Projet Metal
Bespoke Concrete Furniture: Caldara Giambattista

House for an antimatter physicist

Posted by

When your client is a genius, you may be asked: how can we change the idea of an unhappy past, avoiding the tabula rasa?

how can we make everything fit? a real kitchen, a room for conversation with a hearth, a reading room, a study with a map of the world, an alcove with a private bathroom, a two-seat Jacuzzi?

Could we also add a bunk bed for the children (with dedicated bathroom of course) and a genkan; (玄関) where one can leave ones shoes and walk barefoot?

CREDITS

Client: Private
Tipology: Apartment
Place: Milan, Italy
Year: 2017.12
Sqm: 90
Architectural Design: ATOMAA, Studio Asabesi
Design Team: Eleonora Salsa, Daniela Serini, Elizavetha Ukhabina, Federica Rigon, Simone Marusi
Photography:Sara Magni
General Contractor: Relazioni Edili Snc
Forniture: Donghi arredi, Projet Metal, Schiffini with Jasper Morrison, Kriptonite
Spa & Wetroom: Preformatiitalia

Follow the sun

Posted by

The redistribution of the service spaces has the purpose of expanding the living area as much as possible, and in turn, towards the part of the dwelling illuminated by direct sunlight. The beautiful south-west exposure welcomes, through the opening of the three large windows in the living area, the maximum amount of light available, inviting the sunset into the living room.

The primary living space is composed by a series of different elements; from the wall of the equipped kitchen, to the island, to the dining area and to the living area. On one side, the furnished entrance core extends and houses the small study area.

The serving spaces overlap the elements of circulation and entrance, of whom they build edges and borders. In the hall of entrance, a functional wall, made by white polished bespoken furniture, contains a place for jackets and suitcases, cleaning tools, and a hidden door to access the private area.

CREDITS

Client: Private
Tipology: Apartment
Place: Milan, Italy
Year: 2017.09
Sqm: 71
Architectural Design: ATOMAA
Design Team: Danilo Monzani, Andrea Zammataro
Photography: Luca Broglia, Claudio Tajoli
General contractor: Ristrutturiamo Srls
Kitchen: Scavolini

Traits d’Union

Posted by

Developed as a four-handed project by ATOMAA and Gian Paolo Venier Design, this Milanese apartment of 150m2 draws on the identity of the building in which it sits, while re-interpreting its early 20th century atmosphere.

Fully tailored to the needs & tastes of the owner, a young professional, the intervention redefines the original layout - which counted 3 bedrooms, a small sitting room and a studio - and gives birth to a net distinction between the living and the sleeping areas. The new environments - a bedroom, a large lounge and a studio/guest room - benefit from the renovated arrangement in order to accommodate a contemporary lifestyle. Fur-thermore, thanks to an equipped entrance, the bedroom assumes its true private dimension, enriched by an en-suite bathroom.

The recovery and restoration of vintage materials – such as the parquets of the living area - are accompanied by a meticulous research about coatings and joinery with a contemporary style, yet remain in tune with the original character of the building. The floor - made of terrazzo alla veneziana - runs from the entrance to the kitchen and features brass inserts, which are also evoked in the furnishings and in the bathroom complements, becoming one of the ‘aesthetic trait d’union’ of the apartment. The use of ‘made to measure’ wall cabinets results in large hidden equipped volumes with decorated surfaces - vertical wooden slats - leaving the stage to more intimate furnishings and objects.

Inspired by the curious and cosmopolitan spirit that characterised the beginning of the twentieth century in Europe, the interior design presents a stratification of objects that span from Déco vases to chairs in Indonesian woven straw, to artisanal Italian and Chinese products, passing through vintage lamps from the 40s and rosewood sideboards and cabinets from the 60s.

TRAITS D’UNION has been described as “a cultural and temporal melting pot, enriched by precious fabrics and custom furniture and accessories. For an interior of vintage charm, that does not renounce to a younger and more contemporary attitude.”
Olga Mascolo, Domus

CREDITS

Client: Private
Tipology: Apartment
Place: Milan, Italy
Year: 2017.06
Sqm: 150
Architectural Design: ATOMAA
Design Team: Tommaso Meena
Furniture and Light Design: GPV Design
Light Consultant: David Scognamiglio
Photography: Alberto Strada
General contractor: EdilBM Group srl
“Terrazzo alla Veneziana”: A&L Croci snc
Bathrooms: New Milestone Design
Air condition: ClimaB

TAAAC!

Posted by

The apartment sits in a recently revitalized area of Milan, as part of the project designed to regenerate the Darsena basin. In a very touristic context such as this, in the area surrounding Via Savona, Tortona and Darsena, the intervention will have a receptive function. It is, therefore, to be perceived as a project that re-qualifies as a property investment in order to cater for the short and medium term lease market.

Short or medium term tourists require homes that can guarantee the same comfort as a stable home. In order to provide as much free space as possible, we decided to place the various service areas, such as the kitchen, entrance and bathroom, on the edges of the main inhabitable space and furthest from the light provided by the large windows. It is from these fixed points where we began to add sliding movable elements which guarantee varied spatial combinations depending on the varied desired uses.

From the outset, we wanted the design to incorporate the sense of magic and playfulness in a confined domestic space.

From a formal perspective, the project contains two different storage types: fixed and mobile. The fixed storage elements contain service spaces and functions such as a wardrobe, a kitchen and a laundry. The movable elements contain temporary functions such as a study area and the breakfast/lunch table, and a walk-in closet.

In any ‘Micro Living' apartment, to ensure the comfort given by the presence of interchangeable spaces, it is important to work with the concept of TIME.

Only a few spatial scenarios can happen at the same time or within close proximity to another, most of which depend on, or benefit from, the changing of natural light within the apartment. Many household activities are regularly carried out in fairly ordered succession, depending on the time of the day.

Desire and necessity have led to a home which changes ‘magically’, with a series of scenarios, one different from the next. These spatial organisations seem to open and close, depending on the hours of day and natural light radiating into the apartment.

The inner atmosphere is formally defined by the stylized unit of fixed furnishing elements, capable of incorporating different functions and features within its compositional logic. The furnishing elements also take on other roles: they act as spatial limits and fixed scenes, but also serve as a tool box of functional elements which allow the user to benefit from very compact storage within the confinements of contemporary urban living. The project strategy aims at solving technical, functional and ergonomic issues with an inclusive logic within fixed and movable furnishing elements in order to highlight the breadth and interchangeability of the main inhabitable space.

All the furniture is custom designed and handmade by a local carpenter in his small workshop, highlighting precision while glorifying the imperfections of handcraft.

CREDITS

Client: Private
Tipology: Micro Living
Place: Milan, Italy
Year: 2017
Sqm: 29
Architectural Design: ATOMAA
Photography: Luca Broglia
General contractor: Lorenzo Bottoni
Carpenter: Giuseppe Marra

House Around the Hearth

Posted by

"It must have been nice, on winter evenings, to lie on the mats before the log fire, and listen to the voice of the forest in wild talks with the wind"

Grazia Delledda in Marianna Sirca, 1915

CREDITS
Client: Private
Tipology: House in the Alps
Place: Fomarco, Italy
Year: 2017
Sqm: 213
Architectural Design: ATOMAA
Design Team: Daniela Serini, Eleonora Salsa, Elizaveta Ukhabina, Chantal Limonta, Philip Kolevsohn, Benedetta Vitale
Photography: Alberto Strada

Brera

Posted by

This apartment, with its limited surface area paired with the contemporary needs required by adaptable homes in an urban context, challenged us to search for solutions which optimized spatial flexibility.

The technical spaces are gathered in a functional nucleus positioned on the perimeter of the living space, furthest away from the light coming from the two large windows. The maximized spatial optimization results in highly compact functional elements, leaving the open spaces of the apartment filled with light and with views towards the garden.

The project strategy aims at solving technical, functional and ergonomic issues with an inclusive logic within fixed and movable furnishing elements in order to highlight the breadth and interchangeability of the main inhabitable space.

With chromatic finishes in mind, the colours of the walls tend to follow and reinforce the qualitative differences of the varied private spaces, starting from the white and luminous colour in the most public areas, up to a fuller, saturated grey, in the more private areas; perceptions within the home change depending on the perspective in which the user is immersed.

CREDITS

Client: Private
Tipology: Micro Living
Place: Milan, Italy
Year: 2015.09
Sqm: 32
Architectural Design: ATOMAA
Design Team: Mert Bozurt, Danilo Monzani
Photography: Luca Broglia
Carpenter: Giuseppe Marra

House in a eucalyptus forest

Posted by

Located on a slope, in a peculiar and small "green valley" in the middle of the Chilean desert, in the forest of Aguas Claras, the house acts as a retaining wall between the upper most level of the site, the main access level, and the lowest level, which serves as the main inhabitable space of the house.

An impressive 40 cm thick concrete wall, 30 meters long, is punctured to give access to the house through an underground patio, which then hides the underground utilities.

Every room opens to the landscape towards the north, east and west side of the valley, but remains protected from the southern wind and humidity by the wall.

Metallic roofs are placed lightly upon the concrete Wall. While the dining/living room is made of concrete, the bedrooms and service "boxes" are composed of black painted locally sourced pine.

CREDITS:

Client: Private
Tipology: Forest House
Place: Cachagua, V Región, Chile
Year: 2015.08
Sqm: 224
Architectural Design: Matias Zegers Arquitectos, Andrea Del Pedro Pera Associate Architect - ATOMAA
Design Team: Daniela Bustamante Canales, Vicente Navarrete, Gonzalo Sebastian Cisternas Perez Landscape Architect: Rebecca Emmons
Photography: Andrea Del Pedro Pera
General contractor: Constructora Seacoast Ltda.

Per Form House

Posted by

The dancer William Forsythe showed us how from a line, you can improvise a beautiful choreography. If you imagine two points on your body (or one in space and one on the skin) you can also imagine the line that unites them. These lines can be joined, extended, extruded, folded, followed. Thus, the body constantly creates lines and reacts to imaginary lines in space, thus always dancing in the spaces in which it inhabits. Thus, the imaginary lines of our body interact with the lines of the space we inhabit and living becomes choreography.

In this project, the lines dividing the space were moved towards the center of the room, opening new visual axes along the perimeter walls. With a playful design strategy, the goal was to remove the service spaces from the edges, thus freeing the sources of natural light and allowing greater freedom of movement along the newly designed paths of the space. The apartment and the user talk to each other in a performance made of light movements and silent mechanisms.

The new geometry circulates around a central point. This volume is capable of containing the relocated service spaces but at the same time defines the shape of the spaces around it: a small entrance, an anteroom with dressing table, the bedroom and the kitchen. The central core is cut by a ray of sunshine: a corner retreats, leaving room for light and opening the view to the kitchen.

The character of the apartment is defined by lines of colour, material textures and sliding elements in polycarbonate. These lightweight panels allow for a continuous reconfiguration of the space, hiding from view, when necessary, while still allowing light to reach the bright corners of the apartment.

The furniture design maximizes flexibility and variability in the use of the apartment, so that the living room and the bedroom coexist in a single space without being present at the same time.

CREDITS

Client: Private
Typology: Micro Apartment
Place: Milan, Italy
Year: 2014.09
Sqm: 42
Architectural Design: ATOMAA, Studio Asabesi
Design Team: Umberto Maj, Eleonora Salsa, Simone Marusi
Photography: Jule Hering
General contractor: Relazioni Edili RE
Carpenter: LINEALEGNO